маркови маратонки от sportfaster

10 любопитни факта за маркови маратонки

Всеки от нас има чифт маркови маратонки в гардероба си. А знаете ли, че има супер любопитни факти за тях? Сега ще Ви разкрием 10 интересни неща:

  1. Името на маратонките идва от думата „промъквам се“, което означава „крадешком“. Маратонката е наречена така, защото е първата обувка, в която е възможно да се движи почти безшумно.
  2. Майкъл Джордан искаше да подпише договор с Adidas, а не с Nike. Той дори казал на своя агент, че ако на Адидас бъде предложено сътрудничество, той веднага ще се съгласи. Но те никога не предлагаха. Резултатът беше Nike Air Jordan.
  3. Първата продадена марка маратонки е маратонката Keds, последвала Converse през 1915 година.
  4. Бил Бауърман, съосновател на Nike, веднъж съсипа вафлената ютия на жена си. Той го използва, за да направи нов дизайн на подметката си за маратонки.

Бил Бауърман

  1. Дизайнерът, създал логото на маратонки Nike, е получил само 35 долара за него. Сега разработването на лого на марка може да струва на компанията 100 хиляди или повече.
  2. Най-голямата колекция маратонки Converse се намира във Флорида, САЩ. Учителката Пени Голд похарчи 15 години и 15 хиляди долара, за да ги събере. Колекцията съдържа 733 двойки Converse All Stars.
  3. Невероятно, но през 1990 г. Nike удави 80 000 чифта маратонки. Контейнерите паднаха в Тихия океан от кораба и все още са там.
  4. Nike Air Force I е един от най-продаваните чифтове обувки в света. Изненадващо, те никога не са били рекламирани.
  5. Търговците на спортни обувки са спечелили над 30 милиона долара в Русия през 2015 година.
  6. Reebok почти подписа договор за 75 милиона долара с известния баскетболист LeBron James, но те не успяха да го направят. На Nike беше предложен договор за 90 милиона долара и LeBron избра Nike.